speciaal onderwijs
Kind met epilepsie

Wat maakt deze nieuwe school nou zo speciaal?

Het zal je niet ontgaan zijn de scholen zijn weer begonnen!
In Noord-Holland moesten de kinderen vanaf maandag weer naar school en dat was een speciale dag voor ons.

Speciaal onderwijs
In juli vertelde ik al dat Dax naar speciaal onderwijs zou gaan in mijn blog: help-kind-moet-naar-speciaal-onderwijs. Het betreft een totaal nieuwe school dus ik kon van te voren niet peilen naar ervaringen van andere ouders.
Compleet blanco qua gevoel en gedachtes gingen we maandag naar deze nieuwe school. Nu ik dit zo typ realiseer ik me dat dit toch niet helemaal waar is. Want weet je? Eigenlijk was ik best nerveus, had ik de nacht ervoor slecht geslapen. Dit zat hem meer in het feit dat zij op deze school Dax nog nooit hadden gezien. Zijn geschiedenis niet goed kennen.

We hebben in zo’n kort tijdbestek (wat andere onmogelijk hielden) voor elkaar gekregen dat Dax op deze school zou komen. Dat op het moment dat de aanname rond was de schoolvakantie begon. Dax had de school, de leerkrachten niet kunnen zien en andersom dus ook niet.
Je kind achterlaten bij mensen die niet weten tegen welke dagelijkse dingen hij aanloopt, niet weten hoe zijn epilepsie zich kenmerkt etc voelde spannend.

Trots
Onze zoon, had hij ook last van spanningen? Nee! Ik heb in de vakantie paar keer geprobeerd hem voor te bereiden en we hebben samen de dagen afgeteld. Het deed hem (op het oog) niks, hij keek er naar uit en liet alles over zich heen komen.
Vol trots stapte hij maandag het nieuwe schoolplein op. De rode loper lag uit en wat leerkrachten stonden ons al op te wachten.
Ik ben zo verschrikkelijk trots op onze zoon, hoe hij omgaat met dit soort nieuwe situaties. Soms zou ik willen dat ik wat meer op hem lijk in dat opzicht.

Per abuis hebben ze Dax in groep 3 geplaatst, zelf hadden ze dat nog niet door. Toen ik had aangegeven dat ik hier geen goed gevoel over had zijn ze gelijk in actie gekomen. Ik voelde me gehoord en begrepen en Dax zit vanaf vandaag in een kleuterklas.

Wat maakt het verschil?
Wat maakt deze school nou anders dan zijn vorige school?
Hij zit nu in een klas met 9 kinderen en de meeste dagen zijn er 2 juffen aanwezig. Kortom er is zoveel meer tijd voor persoonlijke aandacht.
Hulp als je nog niet zo zelfstandig bent is geen probleem, medicatie toedienen kan ook. Niet meer na schooltijd naar fysiotherapie en logopedie maar dit gaat eerdaags onder schooltijd gebeuren.
Was ik eerlijk gezegd misschien een beetje bang voor hoe andere kinderen zouden zijn/zich gedragen (ik ben maar eerlijk) ik zie helemaal niks anders aan de andere kinderen ! Net als mijn eigen zoon, gewoon kindjes die extra aandacht nodig hebben. Ik hoop dat Dax gaat inzien dat hij niet de enige is die zich niet kan meten aan de standaarden die zoveel mensen/instanties van onze kinderen verlangen.
Dat hij zich nu in zijn eigen tempo kan ontwikkelen in plaats van te overleven zoals hij steeds moest doen. Dat overleven kostte bergen energie en deed zijn zelfvertrouwen niet goed.

Hij mist wel zijn oude klasgenootjes, maar de meeste wonen in de buurt dus afspreken moeten we anders gaan regelen. Eerst maar wennen aan deze nieuwe school.

Blij
Over een uur mag ik weer op het schoolplein staan. Beetje onwennig nog want ik ken nog geen andere ouders. Ik zal een voorbeeld nemen aan onze zoon en open staan voor nieuwe contacten en ervaringen.
Ik heb vertrouwen in deze gekozen nieuwe weg voor Dax. We zullen heus nog wel “verbeterpunten” tegen komen maar voor nu ben ik blij.

Lieve Dax, weet je wat deze school zo speciaal maakt?
Dat JIJ erop zit !
Kleine dappere strijder die elke nieuwe uitdaging durft aan te gaan.
Met jouw open persoonlijkheid heb je de eerste twee dagen al harten weten te veroveren. Jij bent niet alleen een verrijking voor deze school maar ook elke dag voor ons leven. Je hebt geen idee hoeveel mensen jij laat lachen en van jou kunnen leren. Veel plezier op je nieuwe school !

 

Groetjes van een hele blije en trotse moeder,

Kaat

 

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Geweldig beschreven zijn eerste dagen op de nieuwe school, en hoe trots je op Dax bent. Wil even laten weten dat ook Jij trots kunt zijn op jezelf, het omgaan met alles en open staan voor alles wat op je weg komt om het voor Dax zo aangenaam mogelijk te maken!!!! Chapeau! Groetjes Cisca Brasser.

  1. KaatKrabbel zegt:

   Lieve Cisca,
   Bedankt voor je lieve reactie * bloos*
   Ik neem het compliment aan want dat heb je soms als moeder zijnde nodig. Ik bof met een zoon die zo easy going is over het algemeen. De nuchtere opvoeding die Wendy & ik hebben gekregen helpt ook wel mee om overeind te blijven in dit soort tijden.
   Ik heb echt het gevoel dat we op de goede weg zijn.

   Groetjes Kaat

  2. Francis zegt:

   Ik zou hier ook op willen inhaken dat ik het zo mooi vindt dat je zo mooi spreekt over je zoon. Dat zouden meerdere moeten doen. Op mijn eigen christelijke basisschool vroeger was dit toch wat moeilijker. Zo mooi om te lezen dit 🙂

   1. KaatKrabbel zegt:

    Dank je wel voor je reactie.
    Het is niet altijd makkelijk en soms laat ik me leiden door teleurstellingen en boosheid.
    Het duurt gelukkig niet lang en ik probeer ook echt bewust stil te staan bij de positieve kanten van alles.
    Anders is het niet vol te houden ha ha ha.
    Bovenal voel ik me supergelukkig met mijn zoon !

 2. Harriët zegt:

  Nu zit hij vast op de goeie plek. Onze middelste en jongste ook de hele basisschool op speciale school gezeten (voor dove kinderen) wel elke dag een uur heen en terug met de taxi, dus dat was ook eerst wel een dingetje. Maar idd ook kleine klasjes van max.10 kinderen. Ideaal! En logopedie, KNO, audicien…gebeurde allemaal op school. Fijn is dat. Bovendien een supergoeie basis zodat ze daarna naar gewone school konden. Wel met een tolk gebraentaal, maar toch 🙂

 3. Harriët zegt:

  Oeps…was nog niet klaar: superveel plezier en succes voor Dax op de nieuwe school! 🙂

  1. KaatKrabbel zegt:

   Dax heeft het enorm naar zijn zin.
   De juffen vinden hem heel lief en gezellig.
   We zijn zeer blij en positief tot nu toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.