50 jaar en de grote aftakeling is begonnen

50 jaar grote aftakeling

Ooit vertelde een arts mij dat na je 50ste dingen qua gezondheid gaan veranderen. 
Je behoort in de hogere risicogroep om kwaaltjes/aandoeningen te krijgen.
Nu weet ik dat vele van jullie uber gezond en fit zijn maar die vlieger ging voor mij al jaren niet op. 

Helaas heb ik de afgelopen maanden hele slechte maanden gehad qua gezondheid. 

Pittige maanden

De afgelopen maanden waren zware maanden, ik heb mijn dagen vaak verplicht thuis doorgebracht. Nu denk je misschien maar ik zie toch af en toe leuke foto’s voorbijkomen in het zwembad of ander uitje? Dat klopt voor mijn zoon probeer ik dit wel zo nu en dan te doen. Wat je dan niet ziet is dat ik dan dagenlang nauwelijks meer kan lopen, of extreem moe ben en kleine handelingen al als hele zware taak kunnen zijn. Ik calculeer het in dat als ik een dagje op pad ga dat ik de dagen erna een lege agenda hebt. Ik kijk dan per dag aan wat ik wel of juist niet kan.
Mijn agenda vol plannen doe ik dan ook niet meer graag. Soms moet ik ook afspraken afzeggen omdat ik dan een te slechte dag heb.
 

50 jaar en de grote aftakeling

De 50 jaar aantikken betekent voor veel vrouwen wel een kennismaking met de overgang (bij vele begint die al wat eerder). Ook ik merk dat er veranderingen gaande zijn in mijn hormoonhuishouding. Ik had een tijdje elke dag opvliegers maar nu heb ik ze zo nu en dan.
Ik sliep altijd al slecht maar ik slaap nu nog slechter, zou dit ermee te maken hebben? 

De overgang en haar cadeautjes

Door de chronische aandoening Syndroom van Sjögren heb ik vaak spieren die vastzitten in mijn nek, kaak, hals en hierdoor veel hoofdpijn. De afgelopen maanden zijn er weinig dagen geweest dat ik hoofdpijn vrij was, bloed irritant zeker als je wilt slapen. Ik heb begrepen dat hoofdpijn ook een veelvoorkomende klacht is bij de overgang.
Concentratie is nog verder afgenomen en mijn geheugen is ook niet meer wat het geweest was.
Heel vaak duizelig, buikpijn en als bonus: nog paar extra kilo’s (en die had ik al in overvloed).
Kortom het begin van deze overgang is niet echt een feestje.

Waslijst aan kwaaltjes 

De hevige pijn aan mijn spieren neemt per week toe zo lijkt het.
Fietsen en lopen zijn geen pretje meer. Als ik dan heel trots ben op mijzelf dat ik toch steeds in beweging blijf dan word ik vaak diezelfde avond zo “afgestraft”.
Ik zit een slechte vicieuze cirkel met zoveel kwalen ineens dat ik het lastig vond hieruit te komen.
Ineens voor het eerst was mijn bloeddruk wat te hoog, bleek ik galstenen te hebben, een chronisch pijn syndroom aan mijn schouder (injecties gekregen met nog meer hormonen erin). Acnes, syndroom van Sjögren, zenuwpijn in rechterbeen en dan vergeet ik vast nog wat dingen.
En dan maar 5 a 6 uur per nacht slapen ik was was kapot! Ik lag er even helemaal af.

Slaaponderzoek zinvol?

Ik heb mij voorgenomen het niet allemaal voor lief te nemen en ben paar keer naar de huisarts en specialisten gegaan. Ik heb chronisch vitamine D te kort maar deze keer was het wel heel laag.
Het zonnetje schijnt nu weer vaak dus hopelijk helpt dat ook iets. Mijn bloeddruk was wat hoog maar ik hoef nog niet aan de medicijnen. De huisarts vond mijn slaap of het te weinig slapen en extreem moe zijn iets om serieus te nemen. Hij stelde een slaaponderzoek voor en mij te laten testen op slaapapneu. (zie mijn volgende blog die ik nog ga schrijven).
Ik ga elke week naar de fysio, ik probeer elke week mee te doen aan Aqua Vitaal in het zwembad.
Tja en tot slot: ik weet ook wel dat ik veels te zwaar ben geworden. Hoe ik mij voelde lukte het mij niet hieraan te werken. Ik had groen licht voor een maagverkleining maar ik wil dat voor nu niet. 

Hulp bij afvallen?

Er valt dus veel te verbeteren en te wensen.
Ik sta nu onder regelmatige controle bij de huisarts.
Nu ben ik op zoek naar iemand die mij kan begeleiden om wat kilo’s af te vallen.
De huisarts heeft mij een link gestuurd met allemaal praktijken die GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie) programma’s hebben. Maar die hebben ook verschillende programma’s die ze volgen zag ik ( COOL, SLIMMER, de Beweegkuur). Het duizelde mij gisteren een beetje dus ik ga vandaag weer verder kijken wat het beste bij mij past.

Go for it Kaat!

De afgelopen maanden waren heel zwaar, ik was er soms echt wel verdrietig van. Zoveel willen maar niet meer kunnen. Elke keer weer die deksel op mijn te grote neus krijgen. Desondanks hou ik oog voor de leuke dingen van het leven. Geniet ik juist van leuk gezelschap, een dagje weg met het gezin of een simpele activiteit met Dax. En dat ik er dan twee dagen van bij moet komen is mij helemaal waard! Met positieve (tegen)zin focus ik nu op verbetering van mijn gezondheid, conditie, gewicht en mindset.

Wordt vast vervolgd hier.

Groetjes Kaat

 

Bezoek aan het Stedelijk Museum met een tiener

Dax kreeg voor zijn verjaardag een museumjaarkaart en samen hebben we een lijstje gemaakt welke musea hij graag wil bezoeken. Het Stedelijk Museum in Amsterdam stond er ook op. Op een vrije maandag (lang leve de studiedagen) vertrokken we samen met de trein naar Amsterdam. 

De reis naar Amsterdam

Wij wonen in West-Friesland en met een half uur reis je met de trein naar Amsterdam-Centraal. Ideaal dus, lekker ontspannen in de trein en geen hoge parkeerkosten voor de auto. Sowieso vindt Dax reizen met de trein leuk, dit doen we samen al jaren (ik had immers geen rijbewijs). Ik heb een kortingskaart voor de trein; we zijn namelijk van plan samen vaker op pad te gaan. Dax reist gratis mee met zijn Kids Vrij Abonnement. Meer info over zijn abonnement vind je hier: Kids vrij abonnement van de NS 
Aangekomen op het Amsterdam-Centraal had Dax één grote wens: een koffie van de Starbucks.
Met de tram gingen we naar het Museumplein, voor menig kind buiten Amsterdam is de tram ook een hele belevenis.

Het Stedelijk Museum 

Het Stedelijk Museum ligt aan het Museumplein. Een drukbezocht plein waar genoeg te zien is. Ik was nog nooit via de ingang via het plein geweest. Jaren geleden zat de ingang aan de andere kant. Het Stedelijk Museum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Het spreekt denk ik wel veel kinderen aan in plaats van hele oude kunst.
Het gebouw bestaat uit meerdere verdiepingen (er is ook een lift of roltrap aanwezig). Er waren meerdere tentoonstellingen, wij besloten zonder audio toer te gaan lopen. Gewoon op ons gemakkie en ik was benieuwd waar Dax in geïnteresseerd zou zijn. We begonnen met de collectie tot 1950, en daarna de collectie van 1950 tot 1980. De collectie van 1980 tot nu daar was ik vooral heel erg benieuwd naar. Voor meer info kijk eens op hun website: https://www.stedelijk.nl/nl

 

Stedelijk Museum met Kaat Krabbelt

De favorieten van Dax 

Dax vond eigenlijk heel veel mooi, ook best veel werken van jaren geleden.
Zo sprak een kuntswerk met een doodskop hem erg aan. De kunst van nu vond hij vaak ook heel grappig en herkenbaar. Toen we een Piet Mondriaan zagen herkende hij deze gelijk. Toch verrastte het mij dat hij ook de oude kunst mooi vond, hij bleef vaak langer staan dan ik.

 

 

 

 

Wat vond ik mooi en leuk? 

 


Jeff Koons: Ushering in Banality uit 1988. 

Bovenstaand kunstwerk vond ik erg grappig en door de foto op de wand maakte het één geheel. Ik heb bijvoorbeeld erg genoten van zwart wit foto’s van de mensen van vroeger. Ook vond ik de reclame posters van vroeger erg leuk om te zien, feest der herkenning. In het filmpje hieronder laat ik ook een kunstwerk zien welke ik heel gaaf vond.

Nu is er een tentoonstelling van Keith Haring, die had ik ook wel graag willen zien. Goede reden misschien om gauw terug te gaan alhoewel het Rijksmuseum eerst op de to do list staan van ons.

Hieronder een filmpje met een impressie van ons bezoek:

Wat ons betreft is het Stedelijk Museum een aanrader om met kinderen te bezoeken. Wij aten daarna een broodje op het plein en keken lekker mensen.
Genoten van live muziek en voelde ons even een toerist in eigen land.

Groetjes Kaat

 

Vier het leven

Vier het leven

Vandaag is de geboortedag van mijn vader.
Helaas is hij 13 jaar geleden overleden. 

Zo denkende aan hem doet het mij beseffen dat je het beste kan genieten van het leven. 
Het is namelijk nooit zeker of er wel een morgen komt. 

Geen eeuwig leven

Hoe ouder je wordt hoe meer mensen om je heen komen te overlijden, dat is een logisch gevolg.
Toch na 13 jaar ben ik er nog steeds niet aan gewend dat mijn vader op 65 jarige leeftijd overleed. 
Ik mis hem nog elke dag en ik droom veel over hem. Ik schreef eerder: Kon ik nog maar één keer met je praten
Confronterend en intens verdrietig vind ik het als er jonge mensen overlijden. Voelt als zo oneerlijk en zinloos. Het heeft mij de laatste tijd erg geraakt als ik dit hoorde in mijn omgeving.  

Vier het leven 

 Mijn gezondheid laat veel te wensen over en ik maak me soms wel zorgen, ga ik wel oud worden op deze manier?
Ik wil het leven echt vieren, dankbaar zijn dat ik er ben en lieve mensen om mij heen hebt. Elke dag mijn zoon zien slapen in de nacht en hem een kus geven maakt me gelukkig.
Het geluk zit vaak in kleine dingen, die zonnestraal op je gezicht (en je ziet met mooi weer veel meer mensen lachen en stralen). Een mooie film op de televisie. Een fijn gesprek met een vriendin, je man die je favoriete maaltijd kookt, je zus die je laat lachen met een goed verhaal, het maakt het leven fijn!  

Vrijwilligerswerk

Vandaag heb ik mij aangemeld als vrijwilliger om bij een eenzame 77 jarige dame op bezoek te gaan. Deze mevrouw heeft niemand meer en voelt zich heel eenzaam. Ik hoop dat er een klik is tussen ons en dat we beiden kunnen genieten van gesprekken als ik bij haar op bezoek ga.
We kunnen elkaars leven soms mooier maken met een klein gebaar.

Als je wereld kleiner wordt

Soms vind ik het leven ook kut!
Mijn wereld is heel klein geworden door mijn ziekte maar aan de andere kant is de wereld oneindig groot door internet en social media. Ik haal er veel plezier uit.
Al typende heb ik besloten om vandaag een bloementje voor mezelf te kopen: gewoon omdat ik daar zo blij van word!

Mensen vier het leven zo vaak als je kan.
Samen of alleen, met grote dingen of juist de kleine dingen die ook zo waardevol kunnen zijn. Heb oog voor elkaar als een ander het even minder leuk heeft. 

 Ik wil afsluiten met onderstaande tekst die ik persoonlijk heel mooi vind.

vier het leven

 

 

Meet and Greet met Enzo Knol

Meet and Greet Enzo Knol

Enzo knol is een geliefde vlogger bij veel van onze kinderen. Zo ook bij mijn zoon.
Al een aantal jaren is hij fan van Enzo Knol en hem ontmoeten was wel een soort droom van hem.
Dromen zijn er om waar te maken (waar mogelijk) en zo boekte ik tickets voor een Meet and Greet met Enzo Knol.

Meet and Greet Enzo Knol

Soms koop ik wel een spullen van Enzo Knol op zijn pagina Knolpower.
Zo af en toe ontvang ik nieuwsbrieven met welke items er nieuw zijn. Plots ontving ik een e-mail met dat je kaartjes kon boeken voor een Meet and Greet met Enzo Knol.
Je moest je opgeven en aangeven voor welke Provincie je kaartjes zou willen, via een lotingsysteem zou je wel/niet worden ingeloot. We werden ingeloot voor Noord-Holland en ik kocht een kaartje voor Dax. Ik mocht gratis een ticket reserveren als begeleider omdat hij onder de 12 jaar is.
Is je kind ouder dan 12 jaar? Dan moet je of je kind alleen naar binnen laten gaan of ook voor jezelf een ticket kopen.

Slim verdienmodel

Een ticket kostte €32,50.
Ergens vond ik het nog best wel een beetje aan de prijs maar ik wist dat Dax er echt heel blij van zou worden. Dus tja deze moeder zwichtte. Slim verdienmodel wel, al die (voornamelijk) kinderen die hun idool willen ontmoeten voor 5 minuten.
De Meet and Greet zou pas over 7 maanden zijn en ik wilde het pas op het laatste moment vertellen en dat was een hele uitdaging voor mij.
Maar het was mij gelukt.

Toen ik het na 7 maanden vertelde was hij zo verbaasd maar vooral heel blij.

Welke locatie was de meet and greet?

Wat ik een beetje ingewikkeld vond is dat je pas paar dagen van te voren hoort waar in Noord-Holland het evenement zou plaatsvinden en hoe laat. Ik ging ervan uit dat het in Amsterdam zou zijn bij bijvoorbeeld de Rai of zo. Ik hoopte dat het goed te bereiken was met openbaar vervoer want daar zou ik dan mee gaan. Het niet van te voren echt kunnen indelen van de dag vond ik lastig.
Toen de mail kwam dat het evenement in het Van der Valk hotel zou zijn hier 5 minuten vandaan rolde ik zowat van de bank van het lachen. Wat een mazzel zeg: we gingen die dag op fiets heen.

Organisatie

Ik kan niet anders zeggen dat de organisatie super goed geregeld was.
We hadden een tijdsblok gekregen en zo bleek waren er die dag enorm veel tijdsblokken.
Ik was een beetje bang dat we in een massa van drukke kinderen kwamen te staan, lang in de rij moesten staan maar dit was dus niet zo.
Bij binnenkomst kreeg Dax een groene kaart, in het geplande tijdsblok kregen mensen verschillende kleuren kaarten, per kleur werd je opgeroepen.
We konden in een lobby wachten en je kon een drankje halen en er was ook van alles lekkers te koop. Dax was best nerveus maar vooral ook heel benieuwd.

Enzo Knol

Merchendise

Hoe Smart tijdens het wachten in de lobby kon je kijken (en vooral kopen) van merchandise.
Er werd flink verkocht. Dax kreeg een trui en een bidon. De trui trok hij meteen aan.
Wat ik persoonlijk beetje jammer vond (ook al snap ik het wel uit commercieel oogpunt) dat er ook een handelaar stond met pokemonspullen/kaarten. Kortom die kids worden wel beetje leip gemaakt.

Toen de kleur groen mocht komen, was er een kleine rij in de gang.
Ik had verwacht dat je in een rij kwam te staan in een grote vergaderruimte en dat je zo weinig privacy had dit bleek echter niet zo te zijn. In de laatste kamer werd Dax naar binnen geroepen, er was dan één kind bij Enzo Knol.
Helemaal nerveus was Dax, eindelijk zijn grote held ontmoeten en Myron (Enzo zijn vriendin). 

Ontmoeting zien op Youtube?

Wil je zien hoe de ontmoeting ging? Klik dan op de vlog van Dax op Youtube: Daxperience ontmoet Enzo
(ps een duimpje omhoog of je abonneren op zijn kanaal zou hij leuk vinden).

Weer een wens vervuld

De ontmoeting ging snel maar was wel super leuk.
De kamer, inrichting, de confetti kanonnen alles was tof.
Dax ging de deur uit met een gesigneerde kaart en pet (die hij van huis had meegenomen).
Wat een belevenis voor onze tiener, hij straalde van oor tot oor.

meet and greet Enzo Knol

Zeg nou zelf, niks leuker toch dan je kind zo blij te maken?
Deze wens is afgevinkt maar niet getreurd er staan nog vele wensen op zijn lijst.
Zoals rijden in een Lamborgini, de vlogger Dutchtuber te ontmoeten en naar New York te gaan. Ook wil hij graag eens naar Parijs, naar het Anne Frankhuis in Amsterdam. 
De wens naar de Efteling te gaan wordt als het goed is eerdaags vervuld. Stay Tuned!

Groetjes Kaat
 

 

Half jaar na waanzinnig nieuws weer een nieuwe EEG

Kaat krabbelt een nieuwe EEG

Laatst schreef ik over de bizarre uitslag van de 24 uurs EEG na het gebruik van de Clobazam.  Zie hier de Blog
Na een half jaar kreeg Dax weer een nieuwe EEG.

Ospolot afbouwen

Zoals ik eerder schreef was het plan de campagne om nu het zo goed ging met het gebruik van de Clobazam om de Ospolot volledig te gaan afbouwen.
Dit vond ik wel een beetje spannend moet ik bekennen. Maar ja je wilt toch zo min mogelijk medicatie voor je kind. Net zo langzaam als we ooit de Ospolot hebben opgebouwd, bouwde we deze weer af. Hij leek zich wel goed te voelen.

De neurloog gaf eerder aan dat Dax geen epileptische activiteiten had tijdens de EEG in zijn slaap. Dit gaf enorme hoop voor minder moe zijn en misschien wel wat beter kunnen leren op school en andere vaardigheden.
Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik hierin geen verbetering had opgemerkt. Leren bleef nog even moeilijk als altijd. Zijn energielevel leek lange tijd wat hoger te zijn: hij oogde minder moe en zat lekker in zijn vel.

 

Weer een 24 uurs EEG

In de kerstvakantie mochten we ons weer melden voor de 24 uurs EEG.
Dax vond dit een enorm stomme planning van mij. Hij zei: dit had ik liever gehad onder schooltijd en niet in mijn vakantie. Ik begrijp hem helemaal en heb beloofd dat het de volgende keer niet meer in de vakantie zou zijn.

Zoals alle eerdere keren hebben we geprobeerd er een feestje van te maken.
Deze keer kwam mijn lieve zus ook eind van de middag. We bestelde de lievelingspizza’s van Dax en had ook andere lekkere versnaperingen mee.
We speelden Uno en een ander nieuw spel en we hadden zo een lol.
Toen mijn zus weg ging in de avond zei een verpleegkundige tegen haar: dat het zo lief was dat zij was langsgekomen. Dat ze op de camerabeelden hadden gezien dat Dax de hele tijd had zitten lachen en we met zijn drietjes zo gezellig hadden gemaakt.
Deze mevrouw had gelijk: mijn zus is ook super lief en ze gaat door het vuur voor haar neefje. Ik ben blij dat zij er was en ik vaak ook mijn zorgen met haar kan delen. Zus, je bent de liefste en de beste!

 

EEG

 

Dax ging weer zoals altijd lief slapen. Deze keer was de nacht niet rustig. Hij was vijf keer wakker geworden en kon midden in de nacht ook moeilijk in slaap komen. Dit heeft hij eigenlijk niet meer zo vaak. Het was een pittige nacht voor ons beide en we waren blij dat we weer naar huis mochten. Na een reis van 1,5 uur met het openbaar vervoer plofte te thuis lekker op de bank met een filmpje aan (moeders deed stiekem haar ogen dicht tijdens de film)

 

De uitslag

Na twee weken kregen we de uitslag.
De neuroloog zocht het op en viel stil. Na een lange stilte zei ze: ik had dit totaal niet verwacht maar er was weer veel epileptische activiteiten te zien op de EEG. Meer dan 50%. Wat een teleurstelling!
Maar ergens bevestigde het ook wel mijn gevoel dat het niet weg zou zijn.
Hij heeft immers ESES met het Grin2a Syndroom en daarbij zag ik geen echte verbeteringen.

De 50% was altijd nog wel minder dan de jarenlange 95% als uitslag. Dit is misschien toch positief te noemen.
Op school hebben ze wel meer momenten van afwezigheid geconstateerd (absences?) dus dit bespraken we. De neuroloog gaf aan dat het haar toch weer verstandig leek om de Ospolot weer te gaan gebruiken, dus deze weer langzaam te gaan opbouwen.

Balen, wat enorm balen.
We hadden een beetje hoop gekregen op eindelijk een positieve verandering.
Maar ergens heb ik me ook afgevraagd of die uitslag van de zomer wel een juiste uitslag was? Het leek te mooi om waar te zijn….en dat was het dus ook.

Hij is toch geen proefkonijn?

Dax was zo blij dat hij 6 pillen minder slikte per dag dus het was wel wel even een baalmoment toen hij te horen kreeg dat we weer de Ospolot gingen opbouwen. En dit opbouwen viel deze keer niet zo goed.
Dax was erg moe, klaagde over hoofdpijn en zat helemaal niet lekker in zijn vel. Hij had een tijdje een korter lontje en klaagde dat hij zich niet lekker voelde.
Ik vind het lastig om mijn kind zo te zien. In korte tijd zoveel gerommel met zijn medicijnen, iets nieuws erbij. Ospolot afbouwen en dan weer opbouwen.
Het voelt soms of je kind een proef konijn is.

Momenteel is zijn medicatie weer helemaal ingeregeld.
Lijkt hij eindelijk weer gewend aan de dosering en zijn de bijwerkingen afgenomen.
We gaan weer op de oude voet verder. Wetende dat zijn brein verstoord blijft door de epilepsie. We hebben geen verwachtingen dat het beter zal worden alleen de hoop dat het niet nog slechter gaat worden en de grote zichtbare aanvallen weg blijven. 

 

Weer verder op de oude voet

Voorlopig even geen EEG en over een half jaar weer op controle.
We hopen dat we niet eerder contact hoeven op te nemen wat dat betekent dat het zo “goed” blijft gaan. Er is niet weinig veranderd ten opzichte van de afgelopen jaren….alleen was er plots een zogenaamd wonder en dat gaf hoop.
Mijn nuchtere ik zegt: verwacht helemaal niks. Dan is alles wat je krijgt een cadeautje. We zien wel wat de toekomst brengt. Belangrijkste is dat hij redelijk goed in zijn vel zit en kan genieten van zijn leven. Wij als ouders doen er alles aan om dat te creëren en meer kunnen we niet doen.

Groetjes Kaat

 

plaatje banner: Afbeelding van Gordon Johnson via Pixabay 

Uitslag van de 24 uurs EEG na het gebruik van Clobazam

In mijn vorige blog vertelde ik dat Dax was begonnen met het medicijn Clobazam.
Dit was op aanraden van de Neuroloog van Sein.
We zouden dit opbouwen tot 20 milligram per dag en dan de jaarlijkse 24 uurs EEG hebben. Nog even terug lezen? Klik op deze link: Clobazam bij kinderen

24 uurs EEG bij Sein

De 24 uurs EEG(hersenfilmpje) heeft Dax jaarlijks bij Sein.
Het is inmiddels bekend voor hem en we proberen er maar een feestje van te maken.
Begin van de middag meldde we ons en kregen we een kamer toegewezen. Eigenlijk gelijk daarna werd Dax meegenomen om alle elektroden en plakkers te bevestigen op zijn hoofd. Dax vindt dit niet vervelend op zich alleen de lijm vindt hij stinken, hierin moet ik hem gelijk geven. Terug in onze kamer even testen of alles werkt en dan is het een kwestie van uitzitten/hangen/slapen. Dax mag de kamer niet af en wordt ook continue gevolgd door camera’s. Alleen in de badkamer mag hij even losgekoppeld zijn en is hij uit het zicht van de camera’s.

 

Cadeautjes mee

Een vast ritueel is dat ik cadeautjes meeneem. Deze keer was het een Pokémon pakket en een tijdschrift.
Even iets nieuws om de tijd mee te doden. Ik had voor mezelf ook wat tijdschriften gekocht.
Verder de tablet mee en we doen dan niet moeilijk over schermtijd.
Deze keer hadden we ook Uno mee en we hebben heel wat potjes gespeeld, deze moeder werd zoals gewoonlijk dik ingemaakt. Een tasje met wat lekkers te eten en te drinken en zo komen we de tijd wel door.

 

Feestgevoel versus ongemakkelijk gevoel

De verzorging bij Sein is super goed. Goed eten en drinken, Nette kamers en vooral heel vriendelijk personeel die je veel aandacht geven. Deze keer besloten we ondanks het goede eten toch eten te bestellen.
Het ultieme feestgevoel creëren zeg maar. We bestelden twee menu’s bij de plaatselijke cafetaria en dit werd keurig bezorgd.

Het slapen voelt voor mij wat ongemakkelijk. Je weet dat er camera’s zijn en ik weet ook dat ik snurk als een malle. Dax is meestal heel makkelijk in dit soort dingen. Zonder te mopperen is hij gaan slapen met al die draden aan zijn hoofd. Dus deze moeder moppert verder niet en is ook bijtijds gaan liggen op het uitklapbed.

In de ochtend een heerlijk ontbijtje, nog een paar testjes en dan is de verlossing daarbij.
Weer verlost worden van alle draden. Het verwijderen van de lijmresten is altijd wel een dingentje bij Dax omdat hij een zeer gevoelige hoofdhuid heeft. Met gierende banden weer naar huis en dan begint het wachten op de uitslag. Dit duurt meestal wel een paar weken.

Geen goede hoop

Doordat Dax niet goed reageerde op de Clobazam had ik gevraagd er wat spoed achter te zetten.
De neuroloog zou ons bellen als we op vakantie waren in Italië.
Ondertussen was Dax nog wel erg moe maar het schooljaar was net voorbij en het was zeer warm in Nederland en Italië. Half Nederland was versleten van de plaknachten en ik had het idee dat hij er toch beter aan gewend was.
Ik had geen goede hoop op een veranderde uitslag van de EEG. De afgelopen jaren was het altijd zo dat 95% van de nachten er epileptische activiteiten te zien waren. Overdag waren er ook epileptische activiteiten maar niet zoveel. Ik hield er dus rekening mee dat we na de zomervakantie weer zouden afbouwen met de Clobazam.

 

Met stomheid geslagen

Al zittende voor de bungalowtent aan het Gardameer belde de neuroloog precies op de afgesproken tijd (hulde aan haar want dit is bij veel artsen wel anders). Ja zei ze: ik heb de uitslag binnen en deze is spectaculair. Ik hield mijn adem in. Ze vervolgde: er was in de nacht nauwelijks meer epileptische activiteiten te zien. Wel overdag maar in de nachten niet meer zo hoog dat het past bij ESES.
Ze gaf aan dat ze dit ook niet had durven hopen omdat hij ook GRIN2A heeft.
Heeft deze vrouw het wel over de eeg van Dax? HUH? Hoe kan dit nou? Al 5 jaar hebben we alleen maar EEG’s gehad met alleen maar zichtbare epileptische activiteiten.
Ik was helemaal verbaasd maar voelde zoveel blijdschap.
De Clobazam sloeg duidelijk aan. De neuroloog zei wel: als Dax wel last blijft houden van teveel bijwerkingen dan kunnen we ervoor kiezen om de dosis te verlagen. Dan komt er wel meer epileptische activiteiten in zijn hersenen maar hij moet zich zo comfortabel mogelijk voelen.

Poeh wat lastig, hij lijkt er toch wel aan te wennen. Wat is wijsheid?
De neuroloog zei: geniet van deze spectaculaire uitslag en van je vakantie.
Breek je hoofd niet over wat nu wijsheid is, na de vakantie bellen we weer en dan maken we een plan de campagne. Na het ophangen heb ik zowat de uitslag gegild naar Dax en mijn man toe, ik stond te dansen van blijdschap en die glimlach is die dag van oor tot oor geweest.

 

Plan de campagne

Na de vakantie belde de neuroloog volgens afspraak.
Ik had ervoor aan Dax gevraagd hoe hij zich voelde de laatste weken en hij klaagde niet meer over het rare gevoel in zijn hoofd. Sinds hij op zijn nieuwe school zit is hij minder moe en over de gehele linie zijn we tevreden hoe het toen ging.
We hebben afgesproken dat we de Clobazam qua dosis zo laten, bij niet tevredenheid verlagen we de dosis. We gaan proberen de Ospolot af te bouwen. Dit vind ik mega spannend eerlijk gezegd.
Ik heb gevraagd of de 24 uurs EEG eerdaags herhaald mag worden, dan weet ik of de medicatie nog steeds zo aanslaat (ik kan de uitslag nog altijd niet helemaal geloven). Dit vond de neuroloog een goed plan.

 

Hoop doet leven

Ons was altijd verteld dat de nachtelijke epilepsie (ESES) nauwelijks minder kon worden omdat deze ook te maken had met het genetische foutje (GRIN2A). Eroverheen groeien zoals veel mensen roepen sloten ze uit.
Na zoveel jaren geen enkele verbetering en zoveel medicatie al geprobeerd te hebben moesten we ons erin berusten dat dit blijvend zou zijn. TOT die ene zomerse dag in Italië. Die dag gaf ons weer hoop. Hoop op minder epilepsie en hierdoor hoop dat hij zijn theoretische kennis kan vergroten. Stel je eens voor….wat dat allemaal kan teweeg kan brengen? We hebben weer HOOP gekregen maar heel eerlijk we houden de verwachtingen laag en leven per dag. En elke nieuwe mijlpaal vieren we groots.

Hoopvolle groet,

Kaat

Meer lezen over grin2A? Klik hier op een eerdere blog hierover Grin2a: gekregen van je pa of je ma?

 

Clobazam bij kinderen

Voor de jaarlijkse 24 uurs EEG gingen we weer naar SEIN.
Voorafgaand aan de eeg heb je altijd een gesprek met de neuroloog van SEIN.
Meestal een kort en noodzakelijk gesprek wat nodig is om de 24 uurs EEG te ondergaan. We lopen immers al bij een andere fijne neuroloog.

Geheel onverwachts voor ons begon deze neuroloog over het wijzigen van de medicatie.
Ze wilde graag dat Dax Clobazam zou proberen, één van de vele middelen die we al eens eerder hadden geprobeerd en waar hij zeer slecht op reageerde.

Waarom veranderen van medicatie?

Ik raakte een beetje geïrriteerd, we willen niks veranderen want hij doet het super goed met de voorgeschreven Ospolot en we komen alleen voor een EEG. Daarbij waren we ooit niet voor niets met de Clobazam gestopt.

De neuroloog legde uit dat bij sommige kinderen met ESES (epilepsievorm) uitleg over ESES bij Dax
Clobazam goed kan werken in de tienerjaren. Dat ze het langzaam op wilde bouwen en dan met de 24 uurs EEG wilde kijken of ze een vermindering zou zien van epileptische activiteiten.
Het overviel me en ik was niet enthousiast. Dax heeft zoveel verschillende soorten medicatie al gehad en hij leek goed in zijn vel te zitten. Daarbij heeft Dax GRIN 2A wat hand in hand gaat met deze vorm van epilepsie.
Ik zuchtte en vertelde dat ik het enorm lastig vond. Zij beloofde ons: Als Dax echt niet goed zou reageren op de Clobazam of de EEG niet grote verbeteringen liet zien dat we ermee zouden stoppen.
Onder deze voorwaarde wilde we het toch aan, deze vrouw heeft er verstand van en stel dat er toch een kans zou zijn op verbetering?

Bijwerkingen

Dan heb je die stap  genomen en wordt er gelijk over de veelvoorkomende bijwerkingen gesproken:

  • verandering in gedrag op een negatieve manier, woedeaanvallen, gedragsstoornissen
  • aankomen in gewicht
  • slaperigheid/vermoeidheid
  • hallucinaties

Niet echt waar je als moeder zijnde vrolijk van wordt. Later las ik in de bijsluiter dat het zelfs wordt benoemd bij het kopje kinderen en ouderen: psychose, zelfmoordgedachten, nachtmerries.
Verdorie dit is niet zomaar iets. Maar goed we gingen het proberen en ik beloofde mezelf mijn zoon enorm goed in de gaten te houden.

Onthoudingsverschijnselen

Je moet dit langzaam opbouwen om er aan te wennen. Na ontstaan van gewenning kan je niet zomaar in één klap stoppen. Doe je dat wel dan kunnen onder andere deze onthoudingsverschijnselen optreden:

  • hoofd- en spierpijn
  • hevige angsten
  • slaapstoornissen
  • rusteloosheid
  • verwardheid en geïrriteerdheid 

We kregen een opbouwschema mee, de neuroloog is voorstander om echt heel rustig op te bouwen. Ze beloofde veel contact met ons te houden om zo goed te monitoren hoe het verliep.

 

Is Clobazam hetzelfde als Frisium?

Veel mensen kennen de naam Frisium. Is dit hetzelfde als Clobazam?

Clobazam is sinds 1975 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Frisium en als het merkloze Clobazam. Wij krijgen de laatste weken Frisium omdat Clobazam niet leverbaar is.

Clobazam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt spierontspannend,rustgevend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid en epilepsie.

Moe door de Clobazam?

We zouden beginnen met 5 milligram in de avond en zo per twee weken op te bouwen naar 20 milligram. De voorkeur is om het ’s avonds in te nemen; het heeft een langdurige werking dus werkt ook overdag en zo zijn de meeste bijwerkingen vooral in de nacht en hopelijk in zijn slaap.
Dax nam in het begin de pillen zonder problemen in maar na een aantal weken begon hij steeds meer te veranderen. Hij raakte moe, doodmoe. Het was bijna het einde van het schooljaar dus ik dacht het kan ook daardoor komen of versterkt worden. We zetten door en toen hij zo vreselijk moe bleef besloten we hem vier dagen in de week naar school te laten gaan. Soms ging hij maar drie dagen.

Het was zomer, enorm warm en dat had altijd al een werking op zijn energieniveau.
Daarbij leek Dax niet meer op zijn plek op de vorige school, zat niet lekker in zijn vel.
Het was allemaal veel en lastig te beoordelen waar de verschijnselen doorkwamen.

Ik voel me niet goed in mijn hoofd

Hij had het maximum qua dosis bereikt en hij reageerde er niet goed op.
Hij leek in de middag/avond wel stoned, zijn ogen tolden soms in zijn hoofd.
Dax werd opstandig en zei; ik wil die stomme pillen niet meer. Ik voel me niet goed in mijn hoofd.

De 24 uurs EEG was bijna en wat was wijsheid?
Mijn man riep: stoppen met die rommel! Hij reageert er niet goed op. Maar zomaar stoppen kan niet dan moet je ook weer langzaam afbouwen.
Ik stelde voor: die 24 uurs EEG te doen met deze dosis; dan konden we het echt zien of het iets zou uitmaken (al rekende ik nergens op). Ik had de neuroloog gebeld en gezegd dat ik de uitslag van de EEG eerder wilde hebben dan we hadden afgesproken. Dat Dax zich niet goed voelde en we daarna wilde afbouwen als dit zo bleef.

Hels dilemma

Wat een dilemma, wat moeilijk om je kind medicijnen te moeten geven die eigenlijk een soort drugs zijn.
Waar doe je goed aan? Het belangrijkste is het uitblijven van grote epileptische aanvallen maar stel dat in de nacht de epileptische activiteiten zouden afnemen? Dan zou dat hoop geven dat hij zich beter kan ontwikkelen. Dat hij beter kan lezen en stof kan onthouden. Dat zou hem zóveel kunnen brengen dat we toch dit proberen op advies van een Neuroloog met veel ervaring op dit vlak.

In mijn volgende blog zal ik meer vertellen over de 24 uurs EEG en de uitslag.

Groetjes Kaat

Afbeelding van jhenning via Pixabay

Horrowalk voor kinderen met Halloween

Halloween is een feestdag op 31 oktober. De laatste jaren wint het steeds meer qua populariteit in Nederland. Wij hebben dit nog nooit gevierd, we wonen ook niet in een buurt waarbij bewoners hieraan meedoen.
Bij ons in de regio lopen kinderen wel met een lampionnetje met Sint Maarten op 11 november en halen dan bergen aan snoep op in ruil voor een liedje.

Halloween: trick or treat

Vele van ons kennen Halloween vooral uit Amerikaanse films.
Op 31 oktober gaan kinderen verkleed langs de huizen in de buurt. Deze huizen zijn (spectaculair) versierd met pompoenen, lichtjes en hele enge figuren, geluiden of whatever.
De kinderen roepen bij de huizen: trick or treat! Dan is er een keuze tussen bang gemaakt worden/geplaagd worden (trick) of iets lekkers te snoepen (treat).
De laatste jaren worden het geven van Halloweenfeesten in ons land steeds populairder.

Dat Halloween eigenlijk is afgeleid van Hallow-e’en of All Hallows Eve weten maar weinig jonge mensen denk ik. Het is de allerheiligenavond: de avond voor Allerheiligen op 1 november.

Horrorwalk

Al jaren las ik dat er in Hoorn een Horrorwalk werd gehouden. Eerst een tocht waarbij kinderen meestal verkleed meelopen en op de tocht onderweg enge figuren tegenkomen. Daarna is een tocht voor volwassenen. Ik zag al jaren de meeste enge en mooie geschminkte mensen voorbij komen. met hele gave outfits aan.
Dax was er nog te jong voor dus ik bekeek alleen de foto’s en filmpjes online van andere.

Dit jaar had hij ervan gehoord en wilde graag meelopen.
Ik heb wel even gepeild of hij niet bang zal zijn van de mensen die er lopen en je wellicht een beetje laten schrikken. Nee! Ik wil dit echt heel graag mama zei hij.
We waren een beetje aan de late kant voor het (goedkoop) regelen van een outfit.
De standaard outfits voor kinderen bij de goedkopere winkels past hij niet meer.
Online bestellen waren we te laat voor. Dus we moesten een beetje improviseren.

Jason Voorhees

We gingen naar de plaatselijke feestwinkel. Het was er ontzettend druk.
Het nep bloed was niet aan te slepen en de gekleurde contact lenzen werden massaal verkocht.
Dax kent op één of andere manier veel horror/thriller personages ondanks dat wij nooit samen dit soort films kijken (ik hou er totaal niet van). Maar hij wilde graag als Jason Voorhees. Hij vertelde mij dat dit een personage is uit de filmserie Friday the 13th.
In de winkel zagen we een aantal maskers hangen, ook wel verkleedkleding maar dat was mij echt te duur. We bedachten dat hij een masker zou dragen met een zwarte Hoody en zwarte broek en om het af te maken koos hij een plastic Hakmes uit.

 

Optocht door de binnenstad van Hoorn

Om 19 uur vertrok de grote kindermenigte vanaf het plein “De Roode Steen” om zo door de straten van de Hoornse binnenstad te wandelen. Veel volwassenen die met hun kinderen meeliepen hadden zich ook verkleed.
Volgens mijn zoon hoefde ik dat niet te doen; jij bent al eng van jezelf (zó leuk die kinderen!).
We kwamen langs stoere piraten die niet echt heel eng waren. Langs de kant of in de menigte stonden soms mensen die naar je toe kwamen, je beetje lieten schrikken of een grapje met je uithalen.
Het was heel goed te doen. Toen we in een steeg liepen en ineens een vrouw heel hard met een bel ging rinkelen naast Dax zijn oor, schrok hij wel even.
De sfeer was zo gemoedelijk en gezellig. Heel veel mensen spraken Dax aan als Jason en (deden) alsof ze van hem schrokken. Dax vond het prachtig.
Onderweg nog een dj die stond te draaien met enge clips geprojecteerd op de muur. We liepen er best snel doorheen en dacht nou we zijn zó klaar…maar dat liep toch een beetje anders.

 

 

Beproeving

Aangekomen in de grote winkelstraat kwamen we in een enorme mensenmassa terecht.
We stonden heel lang stil en daarna bewogen we stapje voor stapje naar de steeg. De steeg waar we dus allemaal doorheen moesten om bij het klapstuk van de avond te komen: de kerk!
Ik kreeg even een flashback naar Koninginnedag vroeger in Amsterdam. Muurvast in de mensenmassa en beetje benauwend gevoel. Het duurde wel 40 minuten voor we er doorheen waren.
Kinderen vonden het wel zwaar en deze moeder helemaal! Ik kan niet zolang stilstaan met mijn verrotte knie en reuma. Ik liet weinig merken maar het was wel een beproeving. Ik dacht alleen maar als het maar waard is voor de kinderen!

Klapstuk in de Kerk

In de kerk was een soort doolhof gemaakt. Laserlichten en geluiden.
Het was zó gaaf maar ook wel spannend.
Als je ergens de hoek om kwam lieten ze je schrikken, er zaten allemaal poppen in de kerkbanken.
Iemand speelde op het orgel, overal branden kaarsen (nepperds). Je hoorde het gillen van de kinderen galmen in de kerk wat een extra effect gaf.
Het was echt een hele belevenis, Dax schrok één keer een beetje van een vrouw met een soort vogelsnuit op en die mensen liet schrikken. Verder vond hij het zo gaaf en een klein beetje spannend maar het gaf hem denk ik een heel stoer gevoel.

Volgend jaar weer?

Moe maar blij van de bijzonder avond ging Dax bij thuiskomst naar bed.
Volgend jaar gaan we weer hé mama? Ik heb hem beloofd dat we weer zullen gaan.
Ik zorg dan wel voor een lege agenda erna want ik ben momenteel niks waard door zoveel pijn in mijn benen en erge vermoedheid. Het was mij helemaal waard want deze ervaring samen was er weer één om nooit te vergeten.

Tot slot: complimenten voor de organisatie van de Horrorwalk, alle vrijwilligers en sponsors en alle andere betrokkenen. Machtig mooi dat dit wordt georganiseerd. De sfeer was ondanks het enge karakter van het thema super mooi en vrolijk. Het zorgt voor mooie gesprekken, glimlachen en een soort verbroedering. Dit soort evenementen maakt het wonen in West-Friesland zo geweldig.

Horrorgroet van Kaat

Evaluatie eerste periode nieuwe school en reizen met leerlingenvervoer

In mijn vorige blog vertelde ik jullie dat we na lang wikken en wegen hebben besloten om Dax van een SBO school naar een SO te verplaatsen. Hierdoor moet hij ook reizen met het leerlingenvervoer.
Blog gemist? Lees hem hier: Van school veranderen: van speciaal basisonderwijs naar speciaal onderwijs

Hoe is de eerste periode gegaan?

Het is nu herfstvakantie en de eerste periode zit erop.
Ik kan niet anders zeggen dat het supergoed is gegaan.
Vanaf dag één is Dax met plezier naar deze school gegaan.
Ik vind het best dapper, als enige nieuwe in de klas.
Wij hadden het begrepen als hij het spannend had gevonden,
er tegenop had gezien maar hij is vol vertrouwen het nieuwe schoolavontuur ingestapt.

In een evaluatiegesprek vertelde de juf: dat ze een hele lieve en blije jongen zien.
Hij heeft gelijk zijn plek gevonden in de klas en ook contacten gelegd met kinderen uit de andere klas tijdens het buitenspelen. Hij is erg geliefd en de kinderen willen veel met hem spelen.
Opvallend vond ze dat hij enorm behulpzaam is, helpt bijvoorbeeld vaak andere kinderen als ze problemen hebben met hun chromebook.

Wat is er anders?

Het grote verschil wat ik merk is dat hij niet meer overprikkeld thuis komt. Ondanks de lange dagen gaat hij blij naar school en komt hij blij thuis.
Hij zit in een klas met 11 kinderen (dit zijn er vier minder dan vorig jaar) en deze klas heeft ook continue een onderwijsassistent tot de beschikking. Op de vorige school was het één onderwijsassistent per twee klassen.
RUST en heerst zoveel meer rust in de klas en school en dit doet Dax duidelijk heel goed.
Hij krijgt echt les op zijn niveau en wordt minder overvraagd. Hij begint weer meer zelfvertrouwen te krijgen.
Geen extreem pestgedrag in de klas of heftige incidenten. Toen Dax één keer werd uitgedaagd door een jongen en hij hem wilde intimideren durfde Dax voor zichzelf op te komen en heeft dat gedrag gelijk de kiem in gesmoord. Ik was zo trots en blij! Hij voelde zich kennelijk veilig genoeg om dat te doen.

Ondanks de lange dagen is Dax veel minder vermoeid dan voorheen. Ik had met school afgesproken dat Dax in het begin 4 dagen in de week zou komen in plaats van 5 dagen. Dax wil dit echter niet en wil per se 5 dagen naar school. Hierdoor kregen wij de bevestiging dat hij echt op zijn plek zit.

Leerlingenvervoer

Fietste we de afgelopen jaren altijd samen naar school heeft dit nu plaatst gemaakt voor vervoer met een busje. Ongeveer 7:15 uur moet hij klaar zijn om te vertrekken maar meestal komt het busje op de afgesproken tijd van 7:30 uur. Onze wekker gaat nu een uur eerder dan op de vorige school (niet alleen voor Dax wennen). Vanaf dag één heeft hij vrienden gemaakt met een jongen uit de bus. Ze kletsen samen of spelen met hun meegebrachte huggy wuggy’s. Dax heeft een mobiel mee waar hij filmpjes op kan kijken maar alleen soms op de terugweg gebruikt hij dat.
Ondanks de zeer verontrustende berichten over het leerlingenvervoer in de media (te kort aan chauffeurs, kinderen die verkeerd worden afgezet of niet naar school kunnen) hebben wij tot nu toe niks te klagen gehad. De chauffeur is er alle dagen geweest en is op tijd en brengt ze op tijd naar school.

Veel leuke activiteiten

Verrast ben ik van de vele activiteiten die Dax al heeft ondernomen met zijn klas.
Ze hebben de hele dag kennis gemaakt met sporten in een grote sporthal. En als je weet dat er kinderen zijn die slecht kunnen lopen (hulpmiddelen gebruiken) verwacht je misschien niet dat ze BMX les kregen en karate lessen. Ze zijn naar een boerderij geweest, naar het strand om plastic afval uit de natuur op te rapen en kregen hier les over. Ze zijn samen wezen sporten met kinderen van een nabij gelegen school met als doel om te leren samenwerken. (hoe goed dat die andere kinderen ook leren omgaan met kinderen met beperkingen). Er kwam een schrijver en illustrator op school in verband met de Boekenweek. Elke maand hebben ze kookles, die wordt ingezet om leesaanbod op een andere manier aan te bieden

Leren door te doen

Dax leert meer lesstof via een chromebook en dat is een schot in de roos. Digitaal rekenen gaat  hem beter af dan in een papieren werkboek (waar je veel sommen tegelijk ziet). Ze leren zelf te plannen en een agenda te gebruiken. Dit gaat middels babystapjes maar ik merk dat het Dax veel brengt. Hij weet op maandag hoe de hele week eruit ziet qua gym, wie er jarig is of andere speciale activiteiten.
Zijn eerste spreekbeurt is een feit: hij moest vertellen over zichzelf, zijn gezin, hobby’s etc.
Ik denk dat er meer wordt geleerd met praktische middelen. Leren via beeldend materiaal en vooral veel doen! Minder papierwerk maar met voorwerpen leren.

Wat kan er beter?

Hulp vragen, Dax is afwachtend als hij vastloopt met zijn werk. Hij wacht tot de juf ziet dat hij hulp nodig heeft. Ik hoop dat hij gauw door heeft dat hulp vragen echt mag! De juf gaat met hem in gesprek om een fijne manier te vinden hoe Dax dit kan aangeven.
Dax heeft een groot rechtvaardigheids gevoel maar vindt het lastig als situaties anders verlopen dat hij had verwacht, of andere dit gevoel niet hebben. Hier besteden ze aandacht aan door een soort van training te geven.
Op de vorige school verliep fysiotherapie altijd heel goed op school, vanaf de eerste week werd het opgestart en hielden we nauw contact. De fysiotherapie is hier nog niet begonnen en dat heb ik nu al twee keer aangegeven. Als goed is gaat het na de vakantie beginnen.

Hoe bevalt het moeders?

Ik vind het jammer dat ik zo weinig zie wat er in school gebeurt (ondanks twee keer in de week een uitgebreid verslag met foto’s) en ik er niet meer echt bij betrokken ben. Voor mezelf heb ik die knop omgezet, het is voor twee jaar en dit is om alvast te wennen naar middelbaar onderwijs.
De school is te ver voor mij om er regelmatig te zijn. Ik mis de kilometers fietsen per dag dus dat moet ik echt anders gaan aanpakken.
Maar eerlijk? Als ik hem dan om 7:25 uur in de taxi laat stappen in de regen en ik gun mezelf nog een uurtje of twee in mijn warme bed is het ook wel weer lekker en luxe.
Er zijn heel veel zorgen en stress van mij afgevallen (meer dan ik door had) doordat wij weer een heel blij en lief kind thuis hebben. Een jongen die met plezier naar school gaat en zich kan ontwikkelen in een veilige omgeving op zijn eigen tempo. Wij hebben een goede keuze gemaakt!

Dax zit op zijn plek daar en dat vindt hij zelf ook, dat is het allerbelangrijkste.

Groetjes Kaat

Van school veranderen: van speciaal basisonderwijs naar speciaal onderwijs

 

De laatste schooldag voor de zomervakantie was niet alleen de laatste schooldag voor de vakantie. Die vrijdag was ook de laatste dag op die school voor Dax. Na heel lang twijfelen hebben we samen met school en de begeleidster van het  LWOE (Landelijk Werkverband Onderwijs en Epilepsie) besloten dat het voor Dax beter is om naar een andere school te gaan.

Waarom een andere school?

Vanaf dag één dat deze school bestaat zit Dax op deze school. De keuze voor het speciaal onderwijs was de juiste stap. Ik schreef daar al eens over Speciaal onderwijs: goede keuze geweest? 
Hij was vijf jaar en zat op de juiste plek. Een kleine school waar hij goed werd begrepen en de juiste aanpak voor hem. Na mate de jaren volgde hebben we al eens vaker getwijfeld of het SBO (Speciaal Basis Onderwijs) de juiste plek was. Of zou een SO (Speciaal Onderwijs) school beter zijn? Dax viel er eigenlijk tussenin qua niveau en behoeftes.
We dachten regelmatig aan een specifieke school maar die is 40 kilometer verderop en dat vond ik wel pittig voor een jongentje die al zo gauw moe is door zijn epilepsie.

Verschil tussen speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs?

Speciaal onderwijs is voor leerlingen met een verstandelijke , lichamelijke of zintuigelijke beperking. Ook voor leerlingen met psychische problemen of gedragsproblemen.

Het speciaal basisonderwijs is voor kinderen die zich in het regulier onderwijs niet optimaal ontwikkelen, het gaat om leerlingen met lichtere problematiek.

Mijn kind was veranderd 

Vorig schooljaar kwam Dax heel vaak overprikkeld thuis. Hij deed vaak boos tegen mij en na een tijdje vertelde hij dan dat het zo enorm gek werd van de drukte in de klas. De leerkrachten gaven toe dat de klas heel druk was, dat er soms heftige dingen gebeurde.
Doordat Dax een goede babbel heeft en een prima algemene ontwikkeling wordt hij gauw overschat en hierdoor overvraagt. Gaande weg herkende ik mijn blije jongentje niet meer terug.
Ook de leerkrachten die Dax al jaren kende zagen de enorme veranderingen.

Gedragsproblemen

Wat voor ons een groot nadeel was dat er op het SBO ook veel kinderen zitten met (heftige) gedragsproblemen. Als je kind om medische redenen niet goed kan leren en is aangewezen op speciaal onderwijs dan is het soms moeilijk om aan te zien dat je kind tussen zoveel kinderen zit die heftig zijn in gedrag, die de boel slopen en nog erger: jouw kind fysiek mishandelen.
Meerdere keren werd Dax slachtoffer van pestgedrag en hij kon zich er niet tegen wapenen.
Hij begon zich onveilig te voelen en wilde soms niet meer naar school.

Ik scheef een blog op de site van Baby en Kind over als je kind gepest wordt: Geef maar een klap terug!

Op zoek naar een nieuwe school

Met de begeleidster van het LWOE spraken we af dat wij als ouders gingen onderzoeken of er andere beter passende school zou zijn. De SO school van dezelfde organisatie met ZMLK niveau gaf mij geen goed gevoel. Dax kan dan wel moeilijk leren maar zijn algemene ontwikkeling, interesses en manier van spreken sloten niet aan met deze kinderen.
Gelukkig vond de schoolorganisatie dit ook.

We gingen kijken bij school die is gespecialiseerd in onderwijs te geven aan kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, chronische ziekte, en/of autisme.
Deze school is een officieel steunpuntschool van het LWOE. De leerkrachten zijn dus bekend met epilepsie en de gevolgen ervan.

Rust versus Onrust

We waren zeer enthousiast en wat ons enorm opviel was de RUST in de gehele school.
Als ik hielp op Dax zijn oude school ervaarde ik toch wel vaak onrust bij bepaalde kinderen/situaties.
Heel eerlijk ik schrok er soms wel van maar alle respect voor de leerkrachten die vol liefde en geduld probeerde de kinderen te kalmeren en weer met een goed gevoel in de klas te krijgen.
We mochten in alle klassen kijken en mij overviel die rust me echt enorm. Ik zag blije kinderen.

Even wennen

Heel eerlijk is het ook wel even wennen om veel kinderen te zien met een zichtbare beperking. Kinderen met down syndroom, in een rolstoel etc. Aan onze zoon zie je zichtbaar niks maar het allerbelangrijkste is een veilige leuke schoolplek en dat leek deze school te kunnen bieden. Op deze school zitten niet kinderen die daar zitten omdat ze erge gedragsproblemen hebben. Natuurlijk gebeurt er wel eens wat maar niet zoveel en heftig als op de school waar Dax zat.

Het Samenwerkingsverband

Het samenwerkingsverband moest de overstap goedkeuren en een nieuwe toelatingsverklaring afgeven.
De begeleidster van het LWOE en de interne begeleidster van Dax zijn school hebben goede motivatiebrieven geschreven en al gauw kregen we akkoord.
Na de zomervakantie zou Dax beginnen op zijn nieuwe school.

Grote veranderingen en niet alleen voor Dax

Spannend!! Voor ons maar ook voor Dax.
Hij schrok enorm toen wij vertelde dat hij naar een andere school zou gaan.
Heel knap dat hij toch kon luisteren naar onze redenen hiervoor en hij begreep het.
Het feit dat hij elke dag met busje naar school zou moeten vond hij heel leuk.
Hij wilde ook graag een school met meer rust en waar ze hem begrepen.
Dax was er klaar voor!!

En ik? Ik heb wel moeten slikken.
Elke dag bracht ik hem fietsend naar school en haalde hem zo ook weer op.
Ik kon nagenoeg alle leerkrachten en als er iets was liep ik even naar binnen.
Meehelpen op school, in de ouderraad zitten ik vond het allemaal een feestje.
Zo betrokken te zijn bij school en je kind in die setting mee te maken.
Dit zal allemaal anders worden, maar dat is prima!

Als Dax maar op een goede en fijn plek zit op school!
Ik ga de leerkrachten van de school missen en de ouders waar ik altijd leuk mee stond te kletsen op het schoolplein. Ik ben dankbaar voor de fijne jaren maar Dax verdient beter passend onderwijs.

Groet Kaat