uitstapjes

Bezoek aan het Stedelijk Museum met een tiener

Dax kreeg voor zijn verjaardag een museumjaarkaart en samen hebben we een lijstje gemaakt welke musea hij graag wil bezoeken. Het Stedelijk Museum in Amsterdam stond er ook op. Op een vrije maandag (lang leve de studiedagen) vertrokken we samen met de trein naar Amsterdam. 

De reis naar Amsterdam

Wij wonen in West-Friesland en met een half uur reis je met de trein naar Amsterdam-Centraal. Ideaal dus, lekker ontspannen in de trein en geen hoge parkeerkosten voor de auto. Sowieso vindt Dax reizen met de trein leuk, dit doen we samen al jaren (ik had immers geen rijbewijs). Ik heb een kortingskaart voor de trein; we zijn namelijk van plan samen vaker op pad te gaan. Dax reist gratis mee met zijn Kids Vrij Abonnement. Meer info over zijn abonnement vind je hier: Kids vrij abonnement van de NS 
Aangekomen op het Amsterdam-Centraal had Dax één grote wens: een koffie van de Starbucks.
Met de tram gingen we naar het Museumplein, voor menig kind buiten Amsterdam is de tram ook een hele belevenis.

Het Stedelijk Museum 

Het Stedelijk Museum ligt aan het Museumplein. Een drukbezocht plein waar genoeg te zien is. Ik was nog nooit via de ingang via het plein geweest. Jaren geleden zat de ingang aan de andere kant. Het Stedelijk Museum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Het spreekt denk ik wel veel kinderen aan in plaats van hele oude kunst.
Het gebouw bestaat uit meerdere verdiepingen (er is ook een lift of roltrap aanwezig). Er waren meerdere tentoonstellingen, wij besloten zonder audio toer te gaan lopen. Gewoon op ons gemakkie en ik was benieuwd waar Dax in geïnteresseerd zou zijn. We begonnen met de collectie tot 1950, en daarna de collectie van 1950 tot 1980. De collectie van 1980 tot nu daar was ik vooral heel erg benieuwd naar. Voor meer info kijk eens op hun website: https://www.stedelijk.nl/nl

 

Stedelijk Museum met Kaat Krabbelt

De favorieten van Dax 

Dax vond eigenlijk heel veel mooi, ook best veel werken van jaren geleden.
Zo sprak een kuntswerk met een doodskop hem erg aan. De kunst van nu vond hij vaak ook heel grappig en herkenbaar. Toen we een Piet Mondriaan zagen herkende hij deze gelijk. Toch verrastte het mij dat hij ook de oude kunst mooi vond, hij bleef vaak langer staan dan ik.

 

 

 

 

Wat vond ik mooi en leuk? 

 


Jeff Koons: Ushering in Banality uit 1988. 

Bovenstaand kunstwerk vond ik erg grappig en door de foto op de wand maakte het één geheel. Ik heb bijvoorbeeld erg genoten van zwart wit foto’s van de mensen van vroeger. Ook vond ik de reclame posters van vroeger erg leuk om te zien, feest der herkenning. In het filmpje hieronder laat ik ook een kunstwerk zien welke ik heel gaaf vond.

Nu is er een tentoonstelling van Keith Haring, die had ik ook wel graag willen zien. Goede reden misschien om gauw terug te gaan alhoewel het Rijksmuseum eerst op de to do list staan van ons.

Hieronder een filmpje met een impressie van ons bezoek:

Wat ons betreft is het Stedelijk Museum een aanrader om met kinderen te bezoeken. Wij aten daarna een broodje op het plein en keken lekker mensen.
Genoten van live muziek en voelde ons even een toerist in eigen land.

Groetjes Kaat

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.