Overig

De Hommerige Schaar

Als volwassen die geen beperking heeft op motorisch gebied kan je je haast niet inbeelden hoe lastig het is om dat wel te hebben.
Wij hadden niet gelijk door dat Dax veel vaardigheden op dat gebied lastig vindt. Het komt vanzelf wel dachten wij en de mensen om hem heen.

Op de peuterspeelzaal zag ik veel peuters er op los knippen. Soms oefende ze thuis op het kapsel van broer of zus maar dat schijnt niet te mogen van veel ouders. Dax lukte het niet om de schaar überhaupt goed vast te houden. Ik heb de juffies gevraagd of ze ook een linkhandige schaar hadden want onze lefty heeft moeite met rechtshandig gemaakte gereedschappen. Helaas hadden ze deze niet.

Op de basisschool ontdekte ze al gauw dat Dax nog niet kon knippen. Na lang worstelen hebben ze een speciaal schaartje voor hem gekocht. Als de juf het papier vasthoudt dan lukte het soms maar de frustratie van het niet lukken was groter dan het doorzettingsvermogen. Één jaar verder en er werd nog niks geknipt door onze kleuter.

Sinds 3 weken komt Dax op de revalidatie afdeling in het ziekenhuis. Allerlei therapeuten gaan hem testen, observeren en ook oefenen met vaardigheden.
Vol enthousiasme kwam Dax me vertellen dat ze hier een Hommerige schaar hebben. Deze Hommerige schaar eet strookjes papier. Hierin lag ook de truc door hem niet een groot stuk papier aan te bieden maar dunne stroken. Zo kan hij het papier goed vasthouden en knippen te gelijk.

Wat is er nou zo speciaal aan deze schaar? Ik citeer vanaf de website waar ik deze heb gekocht: “Een schaar die er uitziet als een normale schaar, maar die met behulp van een veer automatisch weer open gaat. Ideaal voor kinderen die niet willen opvallen met een andere schaar en toch een beetje extra hulp krijgen bij het knippen“.
Ik heb deze schaar hier gekocht: https://www.toys42hands.nl
Wij hebben een linkshandige schaar gekocht maar ze zijn er ook voor rechtshandige.

Door de manier hoe het is gebracht naar Dax is het haast een levend verhaal geworden. De Hommerige schaar heeft elke dag honger (of hommer zoals onze kleuter zegt). Wat eerst een drama was om te oefenen is nu een feestje geworden. Bij het gebrek aan een huisdier hebben wij nu wel een Hommerige schaar in huis die elke dag gevoerd wordt met papier. Zo zie je maar hoe een andere benadering HET verschil kan maken bij een kind.

Groetjes Kaat

Deze blog is niet gesponsord

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Wat een handige schaar. Ik vind het mooi dat ze zulke dingen kunt ontwerpen die het leven makkelijker maken.

  1. KaatKrabbel zegt:

   Ja zeker, heb al twee berichten gekregen van moeders die blij zijn met deze tip voor hun kindje.
   Dat is het leuke van social media vind ik
   Groet Kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.